3/17/2008

Saracenic cake - Sacher saracena


This cake it's a personal version of the famous Austrian Sacher torte. It's special because I used buckwheat flour, a fantastic flour perfect for coeliac diet , because it's gluten-free. Also I subsituted the butter (in the original Sacher ) with vegetable oil, in this way it's ok for people intolerant to lactose (and it's animal fat free) . I love the 'couple' orange-chocolate, so I decided to substitute the classic apricot marmalade with orange marmalade. The result it's a perfect mix of flavours.


Ingredients
3 eggs
1 1/2 cup of sugar
1 1/2 cup of buckwheat flour
2 tablespoons of vegetable oil
vanilla extract to taste
grated rind of a lemon
1 tablespoon of baking powder
orange marmalade
5 ounces of dark chocolate
Mix very well the eggs with the sugar, then add the buckwheat flour , the baking powder, the vanilla extract , the vegetable oil,the lemon grated rind and mix well again.
Grease a cake pan with butter or oil and put the batter in the pan. Cook in the oven at 400 F for 30-40 minutes. When the cake is at room temperature cut it in half and spread with the orange marmalade. Then melt the dark chocolate and cover all the cake with the melted chocolate.

Versione Italiana - Italian version
Questa torta e' una versione personale della famosa torta Austriaca Sacher. E' speciale perche' ho usato la farina di grano saraceno , una farina fantastica per chi deve seguire una dieta per celiaci, perche' priva di glutine. Ho anche sostituito il burro (dell'originale Sacher) con olio vegetale , cosi' aiutiamo chi e' intollerante ai latticini (e togliamo i grassi) . Amo l'abbinamento arancia-cioccolata, cosi' ho deciso di sostituire la classica marmellata di albicocche con la marmellata di arance. Il risultato e' un turbinio di sapori.

Ingredienti
150 gr.di zucchero
3 uova
150 gr. di farina di grano saraceno
2 cucchiai di olio vegetale
1 bustina di vanillina
la buccia di un limone grattata
1 cucchiaio di lievito per dolci
marmellata di arance
200 gr. di cioccolato fondente

Mescolare molto bene le uova con lo zucchero, poi aggiungere la farina, il lievito, la vanillina, l'olio, il limone ed mescolare bene. Ungere una teglia da dolci e versare l'impasto. Cuocere in forno a 200° per 30-40 minuti. Tagliare il dolce a meta' e spalmare con la marmellata di arance. Sciogliere il cioccolato fondente e versarlo sulla torta.

5 comments:

Anonymous said...

Curiosa preparazione della sacher!!
Brava Chocolat!:o)

Chocolat said...

Grazie Sandra, sicuramente una rivisitazione delle sacher quindi diversa, ma il risultato devo dire e' goloso !

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Awesome

Anonymous said...

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